Зашто касни усвајање закона о ограничењу каматних стопа?

18. октобар 2024.
Зашто касни усвајање закона о ограничењу каматних стопа?

Нова Демократска странка Србије пита Александра Вучића када ће бити усвојен Закон о заштити корисника финансијских услуга, којим ће бити ограничене камате на кредите које банке одобравају грађанима? Зашто се дуже од две године банкама омогућава да остварују екстра профит на терет грађана? Питања постављамо њему, иако за то није надлежан, јер је управо он 1. августа најавио „брзо усвајање овог закона и његово ступање на снагу пре краја септембра". Закон не само да није усвојен у Народној скупштини, већ предлог закона још увек није усвојила ни Влада Србије.

Банке у Србији, од којих 80% чине стране банке, у 2022. и 2023. години су, због раста каматних стопа, оствариле добит од 1,9 милијарди евра, а током осам месеци ове године остварена добит износи чак 1,1 милијарди евра. Нови ДСС и ПОКС су зато и предлагали измене закона којим би био опорезован екстра профит банака и део њихове енормне зараде био враћен држави, али то није наишло на подршку власти.

Нови ДСС инсистира на промени економске политике ове власти која се понаша као мајка према банкама, кладионицама, трговинским ланцима и страним инвеститорима, а као маћеха према култури, просвети, науци, пољопривреди и свим грађанима који желе пристојно да живе од свог рада.