Режим почива на обманама (видео)

09. октобар 2024.
Режим почива на обманама (видео)

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић истакао је у скупштинској дискусији поводом Предлога закона о забрани ископавања литијума и бора да су „све речи, прича и деловање владајуће већине обмана“.

„Са обманама се кренуло јануара 2022. године када сте донели уредбу о забрани рударења литијума“, подсетио је Јовановић посланике власти и додао да је то за њега требало да буде „крај приче о јадариту“.

Он се запитао „како се онда дошло до актуелне седнице парламента“ и напоменуо да није једини пут да је власт покушала да превари грађане подсетивши на, како је нагласио, „непојмљиву трагедију“ у основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду када је обећано да ће се укинути ријелити програми.

„Лаж је ваша друга природа“, наставио је Јовановић и истакао да је „лаж да постоји аутоматска веза између права на истраживање и права на експлоатацију“. „Рио Тинто није ни тражио ни добио дозволу за експлоатацију 2006. године, како ви тврдите. Он је нема ни сада“, рекао је Јовановић.

Први човек Новог ДСС-а оценио је да је „обмана и прича о економском процвату земље ако се експлоатише јадарит“ и позвао се на рачунице директора Рио Тинта Чеда Блуита и домаћћих економских стручњака према којима је државна добит од овог пројекта 185 односно само 17 милиона евра.

„Фудбалски трансфери умеју да буду скупљи од овога“, објаснио је Јовановић и додао да не постоје „никакви индуковани профити, али зато итекако постоје велики ризици“. „Ниједна изјава и гаранција о заштити животне средине није дата ни експлицитни ни имплицитно“, поручио је лидер Новог ДСС-а.

Он је напоменуо да нема сагласности у анализама представника стручне јавности. „Када би неко у тим анализама могао да буде корумпиран, он би то могао бити само од компаније која је заинтересована за експлоатацију Јадарита“, сматра Јовановић.

Коментаришући аргументе према којима нас рудник јадарита приближава ЕУ, он је истакао да се не ради чак ни о целој ЕУ него о немачкој аутомобилској индустрији додавши да „ми, нажалост, немамо нашу аутомобилску индустрију.“

Јовановић се обратио и председници Народне Скупштине Ани Брнабић затраживши да што пре на дневни ред парламента опозициони Предлог закона о заштити и заступању националних интереса на Косову и Метохији.

„Када све институције затворите, онда следи ванинституционална борба на улици“, закључио је своје излагање председник Новог ДСС-а.