Наставља се борба против литијума у Ваљеву

04. октобар 2024.
Наставља се борба против литијума у Ваљеву

У Ваљеву култура не постоји, а Библиотека не организује књижевне вечери за опозиционо декларисане писце, кажу у ГрО Новог ДСС-а. Коалиција Свануће и одборници Новог ДСС-а наставиће институционалну борбу против рударења литијума, тврди Марко Николић председник ГрО Новог ДСС-а.

Борба против литијума неће престати, сматрају у Новом ДСС-у . „Наставићемо институционалну борбу, али смо исто смо тако спремни да ако треба одавде из Ваљева запалимо ту бакљу . Мислим ту и на протесне шетње , али и друге облике . И даље смо за институционалну борбу како то и доликује озбиљним људима, одборницима који воле свој град. Ми смо изабрани да водимо институционалну борбу . На првој седници биће то постављање одборничких питања , а ако из тога препознамо да би могао да постоји капацитет затражићемо и ванредну седницу“, рекао је Николић.

Демократија се, по мишљењу Новог ДСС-а брани на различите начине па и кроз културу једног града.

„Већ на уласку у неки град види се стање културе, а у последњих 12 године некултура надградјује културу“, рекао је Јован Станковић нови секретар ГрО Новог ДСС-а и додао“Град Ваљево нема Градску кућу , а за њу говоре да је у изградњи , а Библиотека видимо, то лично знам јер сам екерман једног чувеног писца Славена Радовановића, па знам да има за циљ само промоцију позиционих књижевника . Видимо да град жели да културу представи помоћу неких „Повленских магли“. Као што је магла пролазна тако је и њихова култура у Ваљеву пролазна“.

Станковић је потом навео да Ваљеву недостаје позориште , а да могућности које пружа стара чаршија Тешњар нису искоришћене.

С обзиром да је у свом излагању Станковић навео да је тешко добити простор и време за промоцију или књижевно вече за опозиционе књижевнике , Вамедиа је затражила концизнији одговор на питање: Да ли тврдите да Библиотека не жели да организује књижевне вечери за како сте навели „опозиционе књижевнике“?

„Да, управо то тврдим јер знам и крећем се у академским круговима“, одговорио је Станковић.

Предлог Новог ДСС-а зато је да се књижевне вечери организују макар једном месечно, али и да се оформи позориште. „Видимо да је зграда Централа претворена у неки тржни центар ,а ту смо некад ишли у биоскоп и на позоришне представе“, рекао је Станковић.