Нови ДСС Врачар: Сумњамо у случајност пожара на у Крунској улици

22. август 2024.
Нови ДСС Врачар: Сумњамо у случајност пожара на у Крунској улици

Јуче се у центру Београда, на Врачару десио пожар на кући на углу Смиљанићеве и Крунске улице. Свесни смо високих температура, чак и за ово доба године, које изазивају честе пожаре, мада сматрамо са разлогом, основану сумњу наших суграђана да ипак на предметној кући пожар можда и није случајан.

Наиме, елаборат за заштиту Крунске улице, у којој се предметна кућа и налази, а коју је израдио Завод за заштиту споменика, још увек стоји “у фиоци” и чека на коначно усвајање од стране Владе Републике Србије. Доношење одлуке се одлаже већ низ година, а надлежни немају одговор на питање како један тако значајан локалитет не само за Врачар већ и за цео Београд није трајно заштићена културно историјска целина упркос испуњености свих услова на шта смо већ више пута упозоравали.

Сама локација на којој је избио пожар је изузетно атрактивна за потенцијалне инвеститоре, а како сазнајемо и у власништву Миленијум тима, иначе блиског партнера актуелне власти. Како су се немили догађаји већ дешавали неретко и уз непосредну помоћ надлежних органа, са разлогом сматрамо оправдану сумњу да је то случај и са конкретним одуговлачењем трајне заштите ове целине.

Нови ДСС Врачар позива надлежне институције, да донесу одлуку о трајној заштити ове културно историјске целине јер сматрамо да је то јавни интерес свих Београђана и да о њему надлежни органи морају водити рачуна. Уколико пак, говоримо о појединцима актуелним инвеститорима за које правила и закони ове земље не важе, те се доношење одлуке одлаже у њиховом интересу, у складу са тим ћемо предузимати адекватне правне мере, а верујемо да код грађана Београда и Врачара такво занемаривање јавног интереса и давање примата приватном интересу у односу на јавни, неће проћи незапажено.