ИНТЕРВЈУ Милош Станковић (Нови ДСС): На Косову и Метохији се брани опстанак Републике Српске

26. јул 2024.
ИНТЕРВЈУ Милош Станковић (Нови ДСС): На Косову и Метохији се брани опстанак Републике Српске

„Може се догодити да агресивно инсистирање Александра Вучића и СНС-а на пројекту Јадар питање ископавања јадарита постави као судбоносно питање, како наше, тако и свих будућих генерација које ће живети у Србији. Тада све разлике у оквиру опозиције треба оставити по страни. Ипак, претходна лоша искуства са делом опозиције, а о којима је било речи, налажу опрез“, наводи у интервјуу за Данас Милош Станковић, члан Председништва Нове демократске странке Србије и професор Правног факултета Универзитета у Београду, упитан за сарадњу опозиционих групација у борби против ископавања. литијума.

Cтанковић, на питање мисли ли да је након јунских избора готово са покушајима уједињења опозиције, одговара да ће Нови ДСС предстојећи период искористити за јачање своје и кадровске структуре, као и за презентовање идеја грађанима.

„Почетком 2024. године опозиција и интелектуалци из Прогласа били су уједињени у борби за најелементарне изборне услове, што је било и гарантовано потписима представника готово свих парламентарних опозиционих странака и људи из Прогласа. Они који су од те борбе одустали, иако изборни услови не само да нису побољшани, већ су сада и лошији, помажу при томе Српској напредној страни да оствари привид легитимитета власти, нарушили су то јединство и показали су се као непоуздани партнери“, каже.

С обзиром на најављене опозиционе фронтове у борби против ископавања литијума и рудника Рио Тинта Станковића смо упитали и да ли је литијум најмањи заједнички садржалац за опозициону сарадњу.

„Није спорно да се Нови ДСС противи ископавању литијума у ​​Србији, јер су студија самог Рио Тинта и анализе стручњака показали да се рударење јадарита не може остварити без катастрофалних еколошких последица за које нико не би одговарао. Ипак, ми ћемо за борбу да Србија не постане еколошка депонија Европе због потребе туђих фабрика аутомобила тражити, пре свега, подршку грађана. Не искључујем да ће јединствени став по овом питању и осталих опозиционих странака у неком тренутку наметнути нужност међусобне сарадње у интересу државе и грађана. Може се догодити да агресивно инсистирање Александра Вучића и СНС-а на пројекту Јадар питање ископавања јадарита постави као судбоносно питање, како наше, тако и свих будућих генерација које ће живети у Србији. Тада све разлике у оквиру опозиције треба оставити по страни. Ипак, претходна лоша искуства са делом опозиције, а о којима је било речи, налажу опрез“, одговара члан Председништва НДСС-а.

* Присуствујемо ли стварању новог темеља за српски национализам, односно пребацивању фокуса на Косово и Метохију у Републици Српској?

Не могу да доведем у везу борбу за темељна правна начела и права и обавезе које из њих проистичу, а то су, између осталог, инсистирање на примени Резолуције СБ УН 1244, Устава Републике Србије и изворног Дејтонског споразума са, како Ви кажете, „српским национализмом“. Реч је, заправо, о борби за универзалне вредности, које представљају темељ цивилизованог света – владавину права, људска права и мирно решавање спорова. Права српског народа у Републици Српској, опстанак Републике Српске и изворни Дејтонски споразум данас се бране на Косову и Метохији. Стога је последњи час за одлучно и недвосмислено одбацивање француско-немачког плана и Охридског анекса, за проглашење Косова и Метохије за привремено окупирану територију и за јасан став да се помирење у региону не може остварити парцијалним и неистинитим посматрањем историјских процеса. Увредљиво је и за наш и за друге народе, истинске жртве геноцида у 20. веку, да се српском народу намеће кривица за злочин геноцида који се у Сребреници није догодио. Нови ДСС поднео је предлог Народне скупштине Републике Србије Резолуције о Сребреници, чијим се усвајањем највише представничко тело у нашој земљи јасно одредило да се ратни злочин у Сребреници, слично оном који су претходно чиниле бошњачке снаге у Братунцу и Сребреници, не може квалификовати као геноцид.

* Разумете ли захтеве за ванредним парламентарним изборима због литијума?

Српска напредна странка и Александар Вучић актуелизовали су свој став о потреби рударења литијума крајем јануара 2024. године, дакле, по окончању парламентарних избора. Они у изборној кампањи ниједном речју нису помињали да се залажу за отварање рудника и за ископавање литијума у ​​Србији. Поставља се питање зашто то нису чинили ако сматрају да је овај пројекат добар? Зашто нису за њега изричито затражили подршку грађана, ако сте сигурни да је експлоатација јадарита у интересу наших људи? На исти начин је Александар Вучић пре избора говорио да није прихватио француско-немачки план и Охридски анекс, да би потом у Паризу пред камерама изговорио да је Србија почела са испуњавањем својих обавеза из ова два споразума. Доказ томе је да возила са сецесионистичким РКС таблицама крстаре Србијом, да је укинут динар као средство плаћања у српским срединама на КиМ и да се сецесионистичко Косово нашло на прагу уласка у Савет Европе. Све се то догодило након избора и последица прихватања француско-немачког плана и Охридског анекса. Дакле, реч је о власти која спроводи политику за коју никада није тражила, нити добила подршку грађана. Таква власт, која, уз све наведено, спроводи изборне злоупотребе, потпуно је нелегитимна. Она мора бити поражена на ванредним парламентарним изборима, за чије ћемо одржавање по елементарним демократским процедурама морати сви да се изборимо.

* Могу ли грађани бити сигурни да Нови ДСС неће учинити оно што су учинили Заветници, односно прећи на страну власти у неком моменту?

О томе нема ни говора. Неозбиљно је и увредљиво само поређење Заветника и једне старе политичке странке са државотворним искуством, каква је Нови ДСС, а која се већ пуних 16 година налази у опозицији. Ми смо увек могли и увек ћемо моћи да погледамо наш народ у очи.

Извор: Данас