Pitanje litijuma će dovesti do pada ovog nenarodnog, otuđenog i bahatog režima

19. Jun 2024.
Pitanje litijuma će dovesti do pada ovog nenarodnog, otuđenog i bahatog režima

Docent na pravnom fakultetu u Beogradu i predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović kaže da pitanje litijuma može biti jedno od onih pitanja koje će slomiti "ovu bahatu vlast", kao i da ga ne zanima strategija Radomira Lazovića, Miroslava Aleksića i Aleksandra Jovanovića Ćute jer su "zarad svojih partijskih interesa slomili jedini jedistveni front" koji je mogao da stvori promene u društvu.

„Ne zanima me šta bi opozicija trebalo da radi i koja bi strategija opozicije bila, a ne da me ne zanima opozicija. Stvarno me ne zanima strategija Radomira Lazovića, Miroslava Aleksića , ili Ćute Jovanovića… Prosto ne mogu da razmišljam o tome. Jedan front koji smo imali, koji je bio kvalitetan i mogao da donese dalekosežne posledice su oni uz nekih sitnopartijskih interesa razbili i napravili su da ćemo svi kao društvo imati dalekosežne posledice… Uradili su to zarad nekih sedam, osam opština, nisu dobili nijednu“, rekao je Jovanović za N1.

On se u ovom smislu osvrnuo na njegovu prethodnju izjavu „posle godinu i po dana saradnje sa ostatkom, blago rečeno krajnje nesolidne opozicije, što sa desnog, što sa levog sprektra, to pitanje me više ne zanima (pitanje saradnje) bavićemo se u narednom periodu sobom i jačanjem naše stranke i negovaćemo koaliciju NADA koju imamo sa POKS-om“, a koju je pročitala voditeljka N1.

Na pitanje N1, a koje se odnosi na poziv Ekološkog ustanka i Danijele Nestorović, da li bi se pridružio protestu povodom pitanja litijuma, kao i da li bi sarađivao sa opozicijom po ovom pitanju, Jovanović kaže da nema problem da izađe na proteste.

„Nemam nikakav problem s tim, pre svega zato što se radi o bezobrazluku prema volji građana i preziru prema narodu koji pokazuje ova vlast i Aleksandar Vučić. Mislim da će to pitanje (pitanje litijuma) biti jedan od razloga pada ovog bahatog režima“, objašnjava naš sagovornik.

O tome kako ta borba treba da izgleda, Jovanović kaže: „Skupština služi kao nešto što treba da pojača legitimitet svih naših pozicija, gde može i kroz institucionalnu borbu, koja može poprimiti razne oblike, to je samo dodatna rezonanta… Mislim da će u krajnjem ishodu da se ovo završi nedemokratski, pritiskom ulice. Ne zato što ja to želim, opozicija ili građani. Svi želimo da živimo u demokratskoj državi gde se stvari rešavaju na izborima, ali kada izbore više nemate, a vlast nastavlja da gura svoje agende, onda narod nema drugog izbora nego da pritiskom ulice dovede stvari u neko normalno stanje“.

Predsednik Novog DSS-a se osvrnuo i na pitanje referenduma, kao mehanizma odlučivanja o pitanju litijuma.

„Da bismo došli do referenduma, prvo moramo potpunu jasnu situaciju, javnu raspravu raspravu šta se dobija, šta se gubi… To malo debate koja je organizovana na javnom servisu, pre tri ili četiri godine, bile su dve ili tri emisije, su mene kao običnog laika potpuno ubedile u stav ili u ispravnost stava da eksploatacija ne sme da se dogodi“, dodaje on.

Jovanović se na kraju osvrnuo i na festival „Mirdita, dobar dan“, rekavši da ovaj festival znači „prihvatanje secesije Kosova i Metohije i protiv je Ustava Republike Srbije“.