Đurić: Osnova naše priče je da grad vratimo Užičanima

21. Maj 2024.
Đurić: Osnova naše priče je da grad vratimo Užičanima

Osnova naše priče je da Užice vratimo Užičanima, ceo grad, pod znakom navoda ceo grad, i sve institucije nam vode ljudi sa strane. Užičani to nisu zaslužili, Užičani to nisu navikli i Užičani ne treba to da dozvole, rekao je gostujući u Marker razgovoru Branko Đurić, nosilac liste "Za novo Užice“ Novog DSS-a i Novog lica Srbije i član izvršnog odbora Novog DSS-a.

"Treba da vratimo našu decu, školovanu decu koja rade po Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu… Mislim da ukoliko zaista deca dođu sa svojim diplomama mogu aplicirati bez partijskih knjižica u svoj grad, svoje mesto, kod svojih roditelja, kod svojih braća i sestara i ravnopravno učestvuju u svakom radnom mestu, pa čak i rukovodeća mesta u javnim i javno-komunalnim preduzećima, raznoraznim institucijama, mislim da bi se vratili“, kaže Đurić za Marker razgovor. 

Na pitanje da li postoji dogovor oko kontrole izbora, on kaže da su razgovarali sa Zeleno-levim frontom i Narodnim pokretom Miroslava Aleksića, te da su pričali da se, kako kaže, moraju potruditi da imaju po dva kontrolora na svakom biračkom mestu.

Kako objašnjava smatra da su izborni uslovi u Užicu bolji nego u Beogradu.

"To je procena našeg gradskog odbora, to je procena i moja, jer ispred izvršnog odbor Novog DSS-a zadužen sam za zlatiborski okrug i u saradnji sa predsednicima ili poverenicima odbora koje imamo u celom zlatiborskom okrugu odlučili smo se, bez obzira na bojkot naše stranke u Beogradu, da u mestima gde se onu i održavaju, bar u zlatiborskom okrugu, mi tu izlazimo“, kaže Đurić.

Dodaje da daju "apsolutnu podršku“ predsedniku Novog DSS-a Milošu Jovanoviću za bojkot izbora u Beogradu.

"Pre raspisivanja aprilskih izbora samo smo tri zahteva dali premijerki, u stvari, sadašnjoj predsednici Skupštine gospođi Ani Brnabić i to je da se izvrši revizija tj. prečišćavanje biračkih spiskova, da se napravi neka radna komisija, radno telo koje će u sradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave da izvrši prečišćavanje biračkih spiskova. Mislim da to nije bio neki težak zadatak“, objašnjava Đurić razlog za podršku bojkota beogradskih izbora.

S druge strane, dodaje da smatra da je birački spisak u Užicu "u redu“. 

Kako kaže drugi zahtev je bio da se otvore mediji, a, kako kaže, ni Miloš Jovanović, ni nijedan član Izvršnog odbora ili predsedništva stranke nije gostovao na televizijama sa nacionalnom frekvencijom dve godine.

"Totalno smo neravnopravni u bilo kom izbornom ciklusu, što se tiče Užica nama ti mediji sa nacionalnom frekvencijom ne trebaju, imamo lokalne medije, lokalne su teme, tako da je totalno drugačije“, kaže Đurić.

Dodaje da u tim medijima oni imaju "ravnopravan odnos“.

"Predsedništvo stranke i predsednik stranke dr Miloš Jovanović su nam dali potpunu autonomiju da izađemo na te izbore, nisu nas uslovljavali sa kim ćemo da izađemo“, kaže Đurić. 

Kako kaže on na lokalne izbore izlazi pod svojim imenom i svestan je da postoji mogućnost da će izgubiti deo glasova, jer nema imena predsednika njegove stranke.

Što se tiče regionalne deponije Duboko koja gori već više od dve nedelje, Đurić smatra da tu priču ne treba politizovati.

"To nije politička priča, to je ozbiljna priča, ovo je jedna ekološka katastrofa koja se nije dogodila deset, 15 godina u ovom delu Srbije“, kaže on.

Kako dodaje problem je opšti.

"Borimo se za zdravlje naše dece, borimo se za naše zdravlje, borimo se da opstane seljak koji je u selima ispod gradske deponije, borimo se da sačuvamo taj proizvod koji nam prodaju na pijaci i marketima, šta ćemo sutra jesti, šta ćete vi ovde jesti i odakle je to stiglo“, zaključuje Đurić.